оферти | хотели | Ѕългари€ | транспорт | търсене | информаци€ | организации | форум | за нас  
“уризъм Ѕългари€
search
»нформаци€
“ърсене по ключова дума
“уризъм и настан€ване в
месец
година

—покойно на границата!
ƒата: 2002-02-19

¬секи, който е пътувал в чужбина, без да може да си позволи самолетен билет, със сигурност има по един непри€тен спомен от пресичане на граница, независимо дали става дума за шенгенска или друга. “ук ще ви предложим н€кои практически "хватки", за да бъде този момент от пътуването максимално безпроблемен.

» така, направете почивката предварително.  олкото и да бързате, по-добре е да спрете на н€колко километра преди границата за тоалет и подреждане на багажа. Ќ€ма да загубите кой знае колко време. Ќа  ѕѕ-тата често това е и по-скъпо, и по-изнерв€що. »ма и места, където дори липсва обществена тоалетна, а никога не знаете колко ще продължат чакането и контролът.

ѕодредете нещата си така, че да са леснодостъпни при евентуална проверка. –овенето из превозното средство винаги предизвиква подозрени€ у митничари и гранични полицаи и ако го избегнете, ще си спестите непри€тности.

ƒобре е да подготвите стек цигари или бутилка евтин алкохол - може да се наложи те да ви послужат като виза. Ќе прекал€вайте обаче с количествата, за да не ви ги конфискуват или да се получи обратен ефект.

ѕодгответе предварително всички документи, които се изискват при преминаване на граница (паспорти, застраховки и т.н.), за да не ви върнат за нещо, което носите, но не сте представили.

ѕри преминаване на шенгенска граница, отворете паспорта си на визата - за евробрюкраци€та е по-важен документът, отколкото лицето. Ќа другите граници обикновено паспортът се отвар€ на снимката. јко сте н€колко души, добре е да съберете и нагласите паспортите си предварително, а не да се нос€т един по един.

Ќосете със себе си ксерокопи€ на паспорта, здравната застраховка и останалите документи. јко пътувате по покана на н€кого или за конкретно меропри€тие, вземете и н€колко копи€ на поканата.

ѕроучете предварително от хора пътували за съответните страни какво се изисква за влизане в т€х, какво е отношението на граничните власти към българите и изобщо има ли н€какви особености, ограничени€ за внос или износ на валута или н€какви стоки.

ƒекларирайте съвестно всичко, което внас€те и изнас€те - дори да сте нарушили н€ко€ забрана, така по-лесно ще об€сните, че е станало неволно, поради незнание и т.н.

» накра€ - не се притесн€вайте, стойте спокойно. ¬секи има право да пътува, дори и това да не се харесва на н€кой недоспал полицай или подкупен митничар. » помнете, че винаги имате право да се свържете с представител на Ѕългари€ в съответната държава, ако н€кой ви прави проблеми или ви обвини в нещо.


ѕечат на офертатаѕечат