оферти | хотели | Ѕългари€ | транспорт | търсене | информаци€ | организации | форум | за нас  
“уризъм Ѕългари€
search
»нформаци€
“ърсене по ключова дума
“уризъм и настан€ване в
месец
година

10 странни закона, които пътешествениците тр€бва да зна€т
ƒата: 2006-07-21

ѕроучете м€стото, на което отивате за почивка. ћоже да се окаже, че н€кой странен закон властва там.

«аконите са нужни, спор н€ма. “е съществуват, за да се чувстват членовете на обществото спокойни и в безопасност. Ќо има и закони, чи€то единствена цел май е да €досват хората и да усложн€ват живота им.

 огато пътувате по света, срещате различни хора и обичай. » най-различни закони Ц н€кои твърде строги, други глупави, трети направо смешни. Ќо каквито и да са, щом са закони, те тр€бва да се спазват. ј нарушаването им може да коства на неинформираните чужденци много грижи и €дове. —писание Travel&Leisure направи списък на 10-те най-досадни закона, с които туристите се сблъскват:

 1. Ќикакви разходки по бански костюми!
  √ранада
  Ќа плажа може да се излежавате по бански колкото си искате! Ќо не си и помисл€йте да тръгвате на разходка без да наметнете още нещо. ≈, на теори€ глобата за подобно прегрешение тр€бва да е 270$, но по насто€ване на местни€ туристически борд властите не се стара€т прекалено в прилагането на този закон.
   
 2. —ветлините задължителни!
  ƒани€, „ехи€
  ¬ двете европейски страни и в момента е задължително да шофирате с включени фарове, независимо от сезона и часа. ћоже да изглежда малко странно, но има и разумно об€снение Ц проучвани€та са показали, че включените светлини улесн€ват другите шофьори да вид€т навреме приближаващото превозно средство и инцидентите драстично намал€ват.
   
 3. Ќикакво спиране и разходки по аутобана!
  √ермани€
  ƒа ви свърши бензина на магистрала в √ермани€ е просто забранено. » ако нещо подобно ви се случи, проблемите ви едва започват, защото и ходенето по перфектните немски аутобани също е незаконно! “ака че, най-добре заредете навреме и достатъчно, защото спирането струва 100 $ глоба, ходенето Ц още толкова.
   
 4. Ќе хранете гълъбите!
  »тали€
  ¬ъв ¬енеци€ забраната за хранене на гълъбите е един съвършено логичен закон Ц неспирно множащите се хвъркати животинки просто оцвъкват прекрасните венециански дворци и чистенето струва много, много пари. “ака че, ако ви хванат да делите сандвича си с гълъбите на площад —ан ћарко ще се разделите с не по-малко от 50-60$. ј ако ви об€в€т на ДрецидивистФ, може да отнесете и по-солено наказание Ц до 600$!
   
 5. Ќе може да плащате в Джълти стотинкиФ!
   анада
  Ќа вс€къде по света Дпарите са си париФ, независимо от номинала. Ќо не и в  анада! ћестните закони определ€т колко максимум монети може да ползвате за плащане на сметката си. —мисъла на подобно ограничение е да не губите времето на касиери, продавачи и сервитьори с безкрайно броене на жълти центове. Ќо в закона има една уловка Ц казано, че клиентът може да плати с Дподход€ща сумаФ в центове, но никъде не пише колко е Дподход€ща сумаФ.  олко точно монети са твърде много, не е €сно. Ќ€ма наказание за това прегрешение, но продавачът в н€кой магазин може просто да откаже да ви продаде нещо, ако прецени, че му давате прекалено много звонк.
   
 6. »змийте си колите или платете глоба!
  ћосква
  ѕогрижете се за чистотата на колата си в ћосква или може да се наложи да платите глоба. ѕогрижете се дори за чистотата на шофьорската си книжка, защото и т€ може да ви създаде проблем.  олко точно мръсоти€ е допустима никой не знае Ц това е оставено на преценката на Дкомпетентните органиФ. Ќо все пак, добре се постарайте, защото глобата е 100$!
   
 7. Ќикакво €дене на публични места по време на –амадан!
  ќбединени јрабски ≈мирства
  јко пътувате до ќј≈ по време на свещени€ месец –амадан бъдете внимателни. ’апването на улицата в светлата част на ден€ може да ви коства сума, далеч надхвърл€ща стойността на един по-дискретен об€д. ћоже дори да се озовете в затвора, както се убедили двама британски туристи, дръзнали да нарушат строгото правило Ц вместо на плажа, те прекарали 3 седмици зад решетките. ƒруг поданик на кралицата пък платил 275$, защото непредпазливо изпил кутийка сок на публично м€сто...
   
 8. Ќикакви целувки на гарата!
  ‘ранци€, јнгли€
  ћнозина см€тат, че романтиката по френските гари е била погребана през 1910 г. ќттогава целуването за сбогуване на перона е забранено със закон! ¬същност, законът е приет, за да осигури спазването на влаковите разписани€ и не е предвидено наказание за нарушителите на това жестоко правило. ¬се пак, гаровите служители имат право да ви помол€т да се оттеглите за специално обозначено за целуване м€сто близо до паркинга... —трува ви се странно? ≈, на н€кои британци €вно им се е вид€ло смислено Ц забраната за целувки е въведена и в н€кои части на острова.
   
 9. √ол до кръста зад волана - глоба!
  “айланд
  ƒа свалите ризата в горещи€ тропически климат на азиатската държава може и да изглежда като добра иде€, но внимавайте Ц глобата такова ДосвежаванеФ е 10$.
   
 10. Ќикакви дъвки!
  —ингапур
  ƒъвченето на дъвка, плюенето по улиците и храненето на птиците са абсолютно забранени на остров —ингапур! ¬същност, ако забравите да пуснете водата в тоалетната пак сте в нарушение и може да си навлечете непри€тности. «аконът, който повел€ва всичко това, има само и единствено естетични основани€ Ц не е при€тно да се разхождаш по алеи, покрити с нечии изплюти дъвки и птичи цвъчки. ќще по-гадно е да влезеш в мръсна тоалетна... “ова строго правилио е претърп€ло малка поправка през 2004 г. и дъвченето на никотиновите дъвки Nicorette сега е разрешено, но тр€бва да носите рецептата, с ко€то докторът ви е предписал средството срещу тютюнопушене. ћестните доктори пък са задължени да вод€т списъци на всички пациенти, на които го предписват...

ѕечат на офертатаѕечат