оферти | хотели | Ѕългари€ | транспорт | търсене | информаци€ | организации | форум | за нас  
“уризъм Ѕългари€
search
»нформаци€
“ърсене по ключова дума
“уризъм и настан€ване в
месец
година

–ечник на хотелските термини
ƒата: 2004-08-22

ѕубликаци€ за хотелските термини, полезна и за всеки организатор на събити€.

“уроператорите си служат с професионален жаргон, който пон€кога е непон€тен за туристите. —ъществуват куп различни определени€ и съкращени€ и е добре да знаете какво се крие зад т€х, преди да платите за почивката.

DBL (дабъл)
ƒабъл е съкращение, обозначаващо двойна ста€, в ко€то има едно гол€мо легло (King Size).

SINGL (сингъл)
≈динична ста€. ¬ практиката най-често за сингъл ста€ минава двойна ста€ с гол€мо легло, в ко€то се настан€ва един човек. ¬инаги е по-скъпо да се спи в SINGL.

TRPL (трипл)
—та€ с три легла.

TVN (туин)
—ъщо е двойна ста€, но с две отделни легла.

¬ зависимост от изложението си стаите могат да бъдат:

Sea View - с изглед към морето. »згледът всъщност може да е директно към водната шир или пък страничен и да се налага да излезете на балкона, за да видите водната шир. —таите с пр€к изглед към морето струват повече. “ова не означава, че между вас и водата н€ма да има басейн, бар, дискотека и пр. шумни места.

Garden View - ста€, чиито прозорци са към градина или задни€ двор на хотела.

Pool View - гледате към басейна. ћного р€дко се предлага като отделен вид ста€.

¬ зависимост от лукса стаите могат да бъдат:

Standard Room - най-обикновената ста€ в хотела. ¬ не€ задължително има легло и санитарен възел. ћебелировката и техниката вътре завис€т от категори€та на хотела.

Family Room - семейна ста€, ко€то представл€ва две свързани помещени€, като във вс€ко от т€х най-често има по две легла (в "детската" те могат да са на два етажа). ”точнете предварително дали между стаите има врата (пон€кога са разделени само с арка). Ќай-често семейните стаи струват 30% повече от стандартните, в които са сложени две допълнителни легла.

Executive Room - просторна ста€ за делови хора, разделена на две зони - спалн€ и работно помещение. »ма факс и интернет връзка.

Junior Suite - по-гол€ма от стандартните стаи, разделена на две зони - спалн€ и дневна. ћебелите са по-луксозни. ќбикновено се предлагат в петзвезните хотели, по-р€дко - в четиризвездните. —труват около 30% повече от стандартните.

Suite - просторен двустаен апартамент, въпреки че стаите могат да бъдат разделени от символична арка. ѕо-луксозно обзаведени, често с две бани. —трува около 50% повече от нормална ста€ в петзвезден хотел.

Deluxe Suite, Presidential Suite - най-високи€т клас сред хотелските стаи. ќбичайно включва 2 спални, дневна, работен кабинет, две бани. Ѕезплатното вино и плодове са задължителни, обзавеждането - луксозно, а наоколо може да има и малка ста€ за охраната. ÷ената е поне тройна в сравнение със стандартна ста€ в хотела.

Villa - вила, отделна къща с 3-6 стаи, с гол€ма дневна. ¬ъзможно е да има отделен басейн, както и един басейн за н€колко вили. ¬ добрите петзвездни хотели за гостите на вилите има отделен ресторант. Ќа VIP-плажовете на всеки половин час ви нос€т плодове, шампанско и хавлиени кърпи. –азбира се, цената е по-висока и от тази за президентски€ апартамент.

¬ жаргона на туроператорите съществуват още термини, които е добре да се зна€т.

ћалък уютен хотел може да бъде отнесено към вс€ка къща с н€колко стаи за гости, както и за 2-3-звездни места. ћоже и да е уютно, но гаранци€ н€ма.  ато ц€ло не очаквайте много.

«елени площи - може да означава и три пършиви палми, но и чудесен парк.

–азсто€ние до морето (или до лифтовете в планинските курорти). ¬нимавайте, ако туроператорът ви об€сни, че е на 10 минути път - 10 минути пеша, с какъв ход, с кола? ѕо-добре погледнете в каталозите, където разсто€нието е дадено в метри. Ќа морето един корпус на хотела може да е на 100 метра от брега, а друг - на 500.

Ќа първа лини€ - «начи ли това, че вълните се разбиват в стените на хотела? Ќе. «начи, че между сградата и брега н€ма други постройки. Ќо може да има път например. Ќ€къде малък, другаде съвсем истински, даже с жп лини€.

¬тора или трета лини€ - ’отелите тук априори са по-евтини, но от друга страна - по-нови и даже по-луксозни. „есто тези от "първа лини€" имат филиал назад и съответно може да се ползва т€хната инфраструктурата.

ќбществен/частен плаж - ќбществените са достъпни за всички. ¬ н€кои страни като »спани€, √ърци€ и “унис всички плажове са такива. » тр€бва да платите за чадърите, шезлонгите и постелките. ѕон€кога плажните атрибути са включени в цената на хотела - хотелиерите плащат таксите. „астните плажове са късчета от плажната ивица, дадени за ползване на собствениците на хотелите.

ћиниклуб е м€стото, където ще забавл€ват децата ви, ако искате малко да си починете от т€х. Ќай-често са безплатни, а групите са разделени в зависимост от възрастта.

»ндивидуален/централен климатик »ндивидуални€т си го регулирате сами, но тъй като е скъпо удоволствие - среща се най-често в петзвездните хотели. ÷ентрални€т най-често само можете да включите или изключите, по-р€дко има възможност за пром€на на температурата.


ѕечат на офертатаѕечат