оферти | хотели | Ѕългари€ | транспорт | търсене | информаци€ | организации | форум | за нас  
“уризъм Ѕългари€
search
»нформаци€
“ърсене по ключова дума
“уризъм и настан€ване в
месец
година

 ак да не се изложим на софрата в чужбина?
ƒата: 2000-08-14

ѕравила на етикета

¬ един св€т, в който 1/3 от хората се хран€т с пръсти, 1/3 - с пръчици и 1/3 с вилици и ножове, €денето и пиенето може да се окаже доста коварно.
≈дна невинна грешка, като използване на л€вата ви ръка за боцване или сервиране на храна в арабска страна може да втрещи ваши€ домакин!
(—ъжал€ваме, левичари. ћюсюлманите си паз€т тази ръка за бан€та).

ѕредлагаме ви да спазвате нашите съвети, когато сте в чужбина

Ѕразили€
ƒори да ви харесва храната, никога не правете традиционни€ знак за "окей " с палеца и показалеца. “ам този номер означава "ще те чукам".

√ермани€
 ръстосването на ножа и вилицата в чини€та ви означава, че още не сте приключили с храненето.

√ърци€
 огато сте поканен на вечер€ у н€кого, съвсем благопристойно е да пристигнете с половин час закъснение. ћежду впрочем вечер€та там никога не започва преди 21 ч.

 итай
Ќе остав€йте пръчиците си кръстосани в чини€та. “ова е символа на смъртта. “ракането с пръчиците по съда за ориз пък означава, че вие и вашите наследници ще бъдете винаги бедни. ¬ същото време сърбането на ча€ се см€та за подход€щ начин да го охладите.

ћакоро
ћасата може да е покрита с пластмасова покривка. јко е така, можете спокойно да постав€те костиците и други неедивни части от вашата манджа направо върху покривката, вместо да ги остав€те в чини€та. јко ви сервират шишкебап, закрепете стабилно шиша между зъбците на вилицата, разположена над късовете месо, и внимателно го изтеглете, позвол€вайки на храната да падне в чини€та ви.

ћексико
ѕлоската тортила (вид хлебно изделие) и енчилада се €дат с нож и вилица. јко са хрупкави, взимайте с пръсти.

Ќорвеги€
 огато сте поканен на вечер€, никога не подар€вайте бели цвет€ на домакин€та. “е са подход€щи само за погребени€.

“айланд
Ќе насто€вайте за пръчици. “е се използват р€дко. ¬место това €жте с лъжица в д€сната и вилица в л€вата ръка. ¬илицата се използва, за да набутва храната в лъжицата.  огато ви сервират лепкав ориз, търкал€йте го до образуване на малка топка, ко€то топите в соса.

Ўвейцари€
 огато потопите вилицата си във фондю (топено сирене), внимавайте вилицата ви да не прониже храната и да се покаже от другата страна. —ъщо така отхапвайте от храната върху вилицата, без да докосвате с уста зъбците й.


ѕечат на офертатаѕечат