оферти | хотели | Ѕългари€ | транспорт | търсене | информаци€ | организации | форум | за нас  
“уризъм Ѕългари€
search
»нформаци€
“ърсене по ключова дума
“уризъм и настан€ване в
месец
година

¬ чужбина, като у дома
ƒата: 2003-02-25

ѕочивка без проблеми

Ќа любопитните винаги им върви

“ръгвайки на екскурзи€ с туристическа агенци€ или на самосто€телно пътешествие, ние обикновено се интересуваме от климата, сервиза, кухн€та и красотите на страната, в ко€то отиваме, но защо забрав€ме да попитаме за дреболиите, които могат да развал€т ц€лата ни почивка.
Ќапример:  акъв транспорт е най-добре да ползваме?  ъде и какво можем да купим изгодно? ƒалече ли е хотелът от морето или ски пистите? ѕрието ли е да даваме бакшиш?

»збирайки м€сто за нощувка, не се стесн€вайте и задавайте конкретни въпроси. »ма ли хотелът свой собствен плаж или ски лифт? “р€бва ли по път€ към морето (ски пистите) да се пресича главен път?  аква е панорамата от ваши€т прозорец? Ќе е излишно да се поинтересувате за размерите на сами€ хотел. јко той е достатъчно гол€м, със сигурност пред прозореца ви н€ма да има съседен покрив или строителна площадка.

ѕлащайки в агенци€та из€снете, какви екскурзии влизат в стойността на пътуването и за какви тр€бва да платите допълнително. Ќе тр€бва да плащате веднага всички предложени екскурзии. “ова може да ви лиши от н€какъв свободен избор. ќгледайте се. »з€снете колко време ще имате за самосто€телни разходки и планирайте в съответствие със своите интереси.

«а тези, които пътешестват самосто€телно винаги са от полза информационните туристически центрове, обозначени с буквата "≤". “ам може да получите безплатна карта на града, да узнаете реалните пазарни цени и ще разберете най-увлекателните екскурзионни маршрути.

Ѕакшиши е прието да се дават във всички страни. ћинималната сума за благодарност е 2 Euro. ѕон€кога в ресторантите и кафенетата те са включени в сметката и съставл€ват от 3 до 5% от сумата. ¬ такива случаи не е нужно да плащате допълнително, но винаги предвиждайте тези суми като разход.

ѕристигайки в страната ще се сблъскате с необходимостта от местна валута. Ќай-добре си купете малка сума предварително, тъй като на летищата и гарите обменни€т курс е крайно неизгоден. ƒребните банкноти и разменни монети ще ви помогнат да се разплатите с таксиджиите, които никъде не обичат да връщат ресто.

јко имате пътуване до близки€ град не бързайте да наемате автомобил. ¬ повечето страни това е доста скъпо удоволствие. ќсвен това, незнаейки местните закони, лесно може да попаднете в непри€тна ситуаци€ поради неправилно паркиране, сложна пътна схема или например поради л€во пътно движение.

Ќамалете разходите!

–азберете предварително, къде се продават билети за градски€ транспорт. ѕочти навс€къде е изгодно да си купите карта за ц€лата седмица.

јко искате да икономисате от покупките, посещавайте магазините в градските покрайнини. ÷ените там винаги са по-ниски отколкото в центъра.

ѕреди пътешествието помислете за удобни обувки. »зберете кожени на нисък ток или мокасини, за да изпитате удоволствие от дългите разходки. јко не сте предвидливи може да се наложи да влезете в излишни разходи за покупка на удобен чифт.


ѕечат на офертатаѕечат