оферти | хотели | Ѕългари€ | транспорт | търсене | информаци€ | организации | форум | за нас  
“уризъм Ѕългари€
search
»нформаци€
“ърсене по ключова дума
“уризъм и настан€ване в
месец
година

“ънкости на лизинга - пътуването в чужбина
ƒата: 2004-09-14

¬се повече хора у нас карат коли на лизинг, но както показва практиката, невинаги са на€сно с особеностите на положението си. ѕолзват машините като свои и често забрав€т, че всъщност са нещо като наематели. —обственик е "лизингодател€т", който по принцип не се интересува от колата, а от вноските. ѕон€кога обаче двусмислеността води до проблеми и скандали. ≈дна такава ситуаци€ е пътуването в чужбина. «а да може да премине границата, "лизингополучател€т" се нуждае от нотариално заверено разрешително от собственика, в което да е включено и правото за изнас€не на возилото. “ози документ не е скъп, но пък изисква време за издаването му.

Ќедоразумени€ възникват и около застраховките. Ѕългарите масово пътуват в чужбина само със задължителната "√ражданска отговорност", като поемат рисковете за колата на свой гръб. ѕри лизинга обаче собственикът има пълно право да изисква безопасност за движимото си имущество. ¬ началните години на лизинга това е било пропускано и н€кои фирми са "изгорели" при катастрофи и кражби. «атова и лизингополучател€т тр€бва да плати разширение на " аско" за чужбина, което може да стига до 30-35 процента от годишната преми€. ¬сички тези подробности обикновено са включени в договорите, но мнозина не са им обръщали внимание около радостта от новата кола. —лучва се претенции да се отправ€т дори към търговеца, продал колата, а не към лизинговата къща или банката, ко€то всъщност е собственик.

«а изб€гване на подобни изненади е необходимо още при оформ€нето на лизинговата сделка да се уточн€ват и подробностите около пътувани€та в чужбина. ƒобре е да се проучат предварително предложени€та на различните застрахователи, тъй като цените на разширението на " аско" за чужбина варират в широки граници. » най-вече, разбира се, предварително да се прецени колко често ще се налага колата да пресича границата.


ѕечат на офертатаѕечат