оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
България

Геокомплекс Зарапово


Естествено допълнение към Негованската екопътека – заради непосредствената си близост и впечатляваща красота – е геокомплексът „Зарапово”. Разположен до с. Вишовград, на метри от пътя Павликени – Балван - Велико Търново, комплексът е удобно място да спрете за кратка почивка или да продължите впечатленията си от Негованската екопътека.

Възхищението ви от неповторимата местност ще започне още докато минавате по големия каменен мост над нея. Оттам ви остава единствено да се спуснете в ждреловидната долина и да се отдадете на впечатленията от този своеобразен оазис в Предбалкана. Най-атрактивната част от комплекса е високият 15 м Зараповски водопад, падащ по живописни стъпала и прагове и предлагащ възможността да се полюбувате на слънчевите пръски от двете малки дървени мостчета и удобната обзорна площадка.
   
Едно от уникалните предимства на местността е близостта й до автентичното селище Вишовград. Не пропускайте възможността да почувствате традиционната древна култура и богатото историческо наследство на това малко, но много българско селце. Вишовград се намира на 2 км от „Зарапово” и зад името му се крият множество древни предания и легенди. Според едни селото е наречено така заради многобройните вишневи дръвчета; според други то идва от името на жена, чиято сянка била вградена в съществуващия някога манастир. Богато на легенди, селището пази и много история за велики личности и събития, които местните хора с гордост и удоволствие биха ви разказали.
   
Ако поискате да останете поне още ден в тази скътана и прелестна част от България, можете уютно да пренощувате в някоя от гостоприемните квартири в село Вишовград или в близките градове Бяла черква и Павликени.Форум на пътешественика 1 мнение


Изпрати на приятел Изпрати на приятел
TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в