оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
България

Еко маршрути в Централен Балкан


В България туризмът за наблюдение на живата природа е малко популярен, но става все по-търсено преживяване. В Западна Европа се наблюдава засилен интерес към този вид туризъм. В Англия има вече няколко големи туроператора, които се занимават само с такъв вид туризъм.

Например има турове само за наблюдение на птици и в самото име на туроператора е заложена думата птица. Формите на този туризъм са специализирани турове за наблюдение на птици, глигани, елени, хищни животни. България е една от най-богатите европейски страни за природо-научен туризъм. Тук се кръстосват три биоклиматични зони. Това са Средно Европейската - континентална, Евро Азийската - степна и Средиземноморската зона.

Богатото разнообразие на климатични и теренни условия обуславя голямото разнообразие на биологичните видове. За разлика от Франция, където се борят да съхранят 2-3 семейства мечки, в България има между 700 и 800 мечки, над 1200 вълка, 383 вида птици. Паркът "Централен Балкан" е едно от най-добрите места за биотуризъм. В района има около 200 мечки, над 70 диви кози, 34 вида хищни птици, най-атрактивни от които са лешоядите. Последният брадат лешояд е наблюдаван 1928 година в Калоферския балкан. Белоглавите лешояди са се срещали даже до 1955-60 година. Изчезнали са от отровни примамки, залагани за вълците и от използването на химически препарати в селското стопанство. Слабата икономика на страната липсата на химизация в селското стопанство ни дават надежда, че тези птици ще се завърнат в Централен балкан. Вече се наблюдават екземпляри в Източните Родопи и за тези мощни птици разстоянието не е проблем за да се населят по високите зъбери на Карловския и Калоферски балкан.

С моите колеги от парка разработихме маршрути за познавателен туризъм в района на Карловския балкан.Стоян Богданов

Форум на пътешественика 4 мнения


Изпрати на приятел Изпрати на приятел
TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в