оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
България

Ековаканция във Велинград - синият бисер на Родопите


В балнеокурорта Велинград-синия бисер на Родопите, на Каратепе - романтика сред дивата природа, край язовир Доспат - чара на Сърница, на Юндола - в пазвите на Рила и Родопите - една наистина богата палитра от еко - предложения за пълноценна почивка в планината на Орфей. Това е "златен" шанс за истинска еко-ваканция, за Вашата зелена ваканция!

Ден 1 Добре дошли в България! От летище София, заминаваме за Велинград - един от най-известните балнеоложки и климатични курорти в България. Във Велинград ще бъдете настанени по Ваш избор - в луксозен хотел 3-4 звезди, комфортна почивна станция или малко фамилно хотелче. И Вашата еко-ваканция започва - топлите минерални басейни на курорта Ви очакват! Вечеря в ресторанта на хотела и приятна почивка!
(София-Велинград - 133 км)

Ден 2 Закуска с родопски специалитети. За да опознаете Велинград непременно ще посетим, Клептуза-символа на Велинград, Радонова баня с лековитите кални вирчета, "Топилата" край реката, старата валявица. Художествената галерия с творби на местни художници... Влезте в Центъра за Бизнес и Информация, за да видите постоянната изложба-базар на традиционните занаяти и приложни изкуства и се снабдете с туристическа карта на района и пътеводител... И продължаваме към Историческия музей и най-старата църква в града "Св. Троица". След обяд отново е време за плаж и минерален басейн, а защо не и за няколко балнеопроцедури?! За вечеря ще посетим таверна "0мар", където ще Ви нахранят като на гости при "баба". Приятна почивка!

Ден 3 Закуска с родопски специалитети. Време за почивка и развлечения - минералните басейни на Велинград Ви очакват! След обяд ще Ви покажем най-горещия минерален извор в района и един от най-горещите в България (93°С) в съседното село Драгиново. Тук ще видите и старата воденица, а ако имаме повече късмет можем да отидем и на традиционна помашка сватба. Обяд в ресторант "Амос"с традиционни родопски специалитети. И се връщаме във Велинград. Приятна почивка!
(Велинград-Драгиново-7 км)

Ден 4 Еко-закуска на чист въздух - за менюто изборът е Ваш! Всъщност, планината е толкова близо и е така примамлива!... Заминаваме за планинския курорт Юндола, а там Ви очаква разходка с файтон или излет до Филибийска поляна, цялата почервеняла от родопски лалета през лятото, или разходка до птичето царство в защитените местности Рогачица и Валявиците, или до природния феномен Пашови скали... - изборът отново е Ваш!... И продължаваме към Чолаково, кацнало високо горе в пазвите на Родопите, където ще се отбием за обяд в дома на Салих Чолаков. Тук гостоприемните домакини ще ни направят пикник по селски на поляната с току-що издоено прясно мляко и овче кисело мляко, прясно яйце от кокошките, качамак с домашно бито масълце, печени картофи със сирене и варено телешко месо, а за десерт неотменна част от менюто е домашния натурален сок от червени боровинки. Ако сте любопитни, ще Ви покажат как се бие ръчно маслото в борило, как се тъче на дървен стан, след това ще се похвалят със
шарения чеиз на момата, а на изпроводяк можете да отнесете някой чифт плетени чорапи за спомен. За вечеря ще се върнем във Велинград... Приятна почивка!
(Велинград - Юндола - 18км) (Юндола - Чолаково - 29 км)

Ден 5 Еко-закуска на чист въздух... Ще Ви заведем на едно изключително атрактивно място в Родопите - уникалния пчелин в Шибльовци. Тук на края на света, двамата братя Асан и Алиш Шибльови продължават да отглеждат пчели в специални кошери-фунии от началото на века, произвеждайки по стари технологии гъст екологично чист билков мед, нямащ равен на себе си. Освен да опитате и да си купите истински мед, те ще Ви научат и как сами да си направите капа като сувенир за спомен. За вечеря се връщаме във Велинград Вечеря в ресторант "Дон Джуджи". Приятна почивка!
(Велинград - Шибльовци - Велинград -53 км, в т. ч. 6 км черен път)

Ден 6 Закуска. Заминаване за "Рилски манастир". Монументална архитектура и богата история - това е най-краткото описание на Рилския манастир. Основан е през Х-ти век и е просъществувал, като първостепенен духовен и културен център в България и целия православен анклав. Достигнал е до наши дни във вида, в който е бил почти наново изграден през първата половина на Х1Х-ти век в периода на българското възраждане. Най-значим елемент от ранното Средновековие, запазен в манастира, е каменната отбранителна кула, която се издига в манастирския двор. Обяд в ресторанта на манастира. И отново на път за Велинград.
(Велинград - Рилски манастир - Велинград -350 км)

Ден 7 Закуска с родопски специалитети. Време за почивка и развлечения - минералните басейни на Велинград Ви очакват! Следобед заминаване за живописния планински курорт Каратепе (Черновръх) в сърцето на Родопите. На Каратепе ще Ви настаним в уютни горски вили, разположени на брега на малко езерце... и Вашата ековаканция започва с горски пикник сред природата. Приятна почивка!
(Велинград-Каратепе-30 км)

Ден 8 Закуска с родопски специалитети на открито. Потопете се сред дивата природа на Родопите и шанса да зърнете заек, сърна или елен е доста голям. Околностите на Каратепе изобилстват с различни видове диворастящи плодове - опитайте ги, наберете си гъби за вечерния пикник и билки за сутрешния чай! След обяд ще се разходим до защитената местност Меандрите на Рибна река - едно от най-романтичните кътчета в целия район. Вечерта романтиката продължава - отново сме на пикник с птичи концерт в гората. Приятна почивка!

Ден 9 Еко-закуска на чист въздух. И отново назад към природата-майка - поемаме по маркираната туристическа пътека нагоре към билото, за да покорим третия по височина родопски исполин вр. Голяма Сюткя (2 186 м). Голяма Сюткя!... Магията на Родопите - море от надиплени тъмнозелени върхове, обширни кадифени поляни, кристално синьо небе и южно родопско слънце... От тук се вижда като на длан цялата планина... и отдъхвайки след силните емоции, можем да се спуснем отново надолу по зеленото халище на Родопите, връщайки се на Каратепе. След вечеря - приятна почивка!
(Каратепе - вр. Голяма Сюткя - Каратепе - 7 часа)

Ден 10 Закуска с родопски специалитети. Заминаваме за красивото родопско село Сърница и язовир Доспат - любимо място на рибарите. В комфортна почивна станция или на палатка, в малко фамилно хотелче или в уютна частна къща - изборът е Ваш! Настаните ли се, грабвайте въдицата и..."На слука". Вечерта по традиция ще има рибен пикник край язовира. Приятна почивка!
(Каратепе - Сърница - 21км)

Ден 11 Закуска с родопски специалитети. Време е за риболов! Около обяд ще се изкачим на Стената, където е селския пикник, за да хапнем риба на тикла, разхлаждайки се със студена водица и гледайки отвисоко Сърница. Привечер Ви предлагаме романтична разходка с лодка и можете отново да си опитате късмета. След вечеря - приятна почивка!
(Сърница - Стената - Сърница - 2 часа)

Ден 12 Закуска с родопски специалитети... И назад към природата-майка, която е давала с цялата си щедрост - ще Ви покажем, природните забележителности Побит камък и гигантската скална Жаба край село Побит камък и продължаваме към село Медени поляни, откъдето се разкрива приказна панорама към Родопите. На връщане в Сърница ще се отбием до местността Чибуците, за да видите уникалния храст на върболистния тъжник, за който в миналото са идвали търговци чак от Цариград. След обяд е време отново за риболов. Романтична вечеря край язовира. Приятна почивка!
(Сърница - Побит камък- Медени поляни - Сърница - 33 км)

Ден 13 Закуска с родопски специалитети... Не пропускайте възможността да се докоснете до живата и неподправена българска традиция - в Сърница можете да видите как се тъче на дървен стан, как се валят шарените родопски китеници в селската валявица, как се прави домашно сирене... След обяд е време отново за риболов. За вечеря сме канени на трапезата в типичен селски дом, където гостоприемните домакини ще ни нагостят с традиционни родопски ястия, а на изпроводяк можете да отнесете със себе си за спомен чифт везани родопски терлици. Приятна почивка!

Ден 14 Закуска с родопски специалитети... и последно хвърляне на въдицата. Вашата зелена ваканция е към своя край, затова Сърница ще Ви изпрати с прочутото родопско чеверме под звуците на родопската каба-гайда. Последна панорамна екскурзия на колела край язовира и тръгваме за столицата. В София ще отседнем пак в нашето уютно малко хотелче в полите на Витоша, а гала-вечерята ще бъде отново с традиционни български специалитети. Приятна почивка!
(Сърница - Бърдуче - Сърница - 20 км) (Сърница - София -182 км)

Ден 15 Домашна закуска с традиционни специалитети. Довиждане и добре дошли отново в България!
(Симеоново/Драгалевци/Бояна - летище София - 20 км)

И все пак, където и да отседнете в община Велинград, Вие не само ще си починете пълноценно, но и ще се докоснете до живата и неподправена българска традиция, ще усетите магията на българския фолклор, ще дегустирате традиционни български ястия и местни специалитети, ще разкриете тайните на българската природа.

НА ЧИСТ ВЪЗДУХ, ЕКО-ХРАНА И БЪЛГАРСКО ГОСТОПРИЕМСТВО!

ЕЛАТЕ ВЕДНЪЖ, ЗА ДА ДОЙДЕТЕ ОТНОВО!

  • Забележка: Предложения туристически маршрут включва всички възможни атракции. Изборът на обекти и продължителност на маршрута е Ваш.


Нина Душкин <pirin@journey.bg>
Карта на региона

Форум на пътешественика Няма мнения


Изпрати на приятел Изпрати на приятел
TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в