оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
България

Артистичните делфини

На 11 август 1984 г. варненският делфинариум приема първите си посетители. Днес, те вече надхвърлят няколко милиона. Така е, тъй като делфинариумът е уникален не само за Балканите и Европа. Дори и в световен мащаб закритите делфинариуми се броят на пръсти, твърди Васил Василев, зам. шеф на фирма Феста холдинг, която стопанисва комплекса. С годините съоръжението се превърна в един от символите на съвременна Варна. Това личи по наплива на чужденци от цяла Европа, които предварително изкупуват билетите за трите дневни представления въпреки високите им цени. Както и по факта, че всяка година от различни страни на Европа и света пристигат покани за участие на делфините в самостоятелни турнета или в различни чужди шоу програми.

Идеята за изграждането на делфинариума е на бившия директор на варненската фирма Лазур Стоян Цанев. Той наблюдавал подобна атракция в Швейцария и след като се върнал у нас, започнал работа по реализацията й в морската столица. Проектант на уникалната сграда от стъкло и алуминий е известният архитект Саралиев, под чието ръководство е изградена за една година.

Делфинариумът е открит официално на 11 август 1984 г. от тогавашния висш партиен деятел Пеко Таков. След като изгледал програмата, той попитал един от биолозите, които помагали на треньора, защо след всеки номер хранят делфините с риба. Младият тогава научен работник Цветан Станев обяснил на партиеца, че така се затвърждават условните рефлекси у делфините. На което Таков одобрително го потупал по гърба и подметнал, че тук явно и гладната мечка ще заиграе хоро.

Амфитеатралната зала на делфинариума предлага 1134 седящи места. Те са разположени около басейн с размери 12 на 15 м и дълбочина 6 м. Първите четири делфина навремето били купени от Испания, след като преди това специалисти от Института по рибарство и аквакултури обиколили почти цяла Европа, разказва н.с. Цветан Станев. Така на 31 юли 1984 г., от частен делфинариум от Барселона, у нас пристигат първите обитатели на делфинариума - Пипи (кръстена на Пипи дългото чорапче), Попи, Сплит (който получава името си заради разкъсаната при улова му гръдна перка) и Рейна, което на холандски означава "царица". Следващите два делфина са купени от Куба и специалистите ги определят като "атлантически бутилконоси" или "афалини". По едно време делфините достигат 10, поради което жизненото им пространство намалява и тормози общуването между тях. Това налага една част от тях да бъдат продадени в чужбина.

Сега варненският делфинариум има 4 делфина - три женски и един мъжки. Доли, Кимбо и Попи са от вида Tursiops truncatos, чиято родина е Карибско море и бреговете на Гватемала. Освен тях тук е и родената тук варненка Йоана. Задружното семейство Доли и Кимбо вече си има и 9-месечен палавник. Той се роди на 14 ноември 2003 г., а в Деня на детето - 1 юни 2004 г., на специална церемония беше кръстен с артистичното име Бимбо. Самото име бе избрано от сираци, чиито родители са работили в системата на МВР.

Грижещият се за морските акробати д-р Иво Жеков с гордост заявява, че любимците на публиката са в отлично здраве и кондиция, а Бимбо расте на воля под грижите на родителите си и целия обслужващ екип. Бимбо е третият роден във Варна делфин. Преди него любимецът на варненци Пепи почина на 4-месечна възраст, а най-старша сред родените във Варна е 8-годишната Йоана, която според всички, работещи тук, е изключително палава. Отгледана и обучена от варненските треньори, тя вече е равностоен партньор в шоупрограмите на делфинариума, но винаги се гадае каква ще бъде следващата беля, която ще направи. С усмивка работещите тук припомнят как при една игра на гонитба Йоана си е разбила носа в стъклената стена. Сега травмата вече е излекувана и забравена, но белите на Йоана продължават.

Днес по стъпките й уверено върви и 9-месечният Бимбо, когото децата обожават заради нережисираните му лудории в басейна по време на представленията. Може би и той като родителите си вече е обикнал аплодисментите.Добромир Радушев

Форум на пътешественика 2 мнения


Изпрати на приятел Изпрати на приятел
TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в