оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
Казанлък
п.к. 6100 тел.код 0431

Казанлъшката тракийска гробница

Паметник на ЮНЕСКО от 1979 год.
Паметник на ЮНЕСКО от 1979 год.

тел.: 63 762, 24 750
Работно време:
8.30 - 18.00 ч.

Един от най-ценните паметници на тракийското архитектурно и художествено изкуство от края на IV - началото на III в пр. Хр. и е една от деветте културни и исторически забележителности в България, включена в списъка на Юнеско на историческите и архитектурни паметници с глобално значение. Открита е през 1944 г. в могила на 5 км от град Казанлък. Състои се от богато изографисани правоъгълно предверие, тесен коридор (дромос) и куполна гробна камера (толос), изградени от тухли и камък. Известна е със стенописите – най-добре запазените у нас и с най-висока художествена стойност, свързани с тракийското изкуство. При украсата са използвани два способа - мокро фреско и темперна техника. Върху фриза на коридора е изобразена многофигурна батална сцена.

В коридора са изписани бойни сцени, в камерата е уникалната сцена на погребалното угощение и символичното изпращане на починалия тракийски владетел, съпроводено от три препускащи колесници.

Стенописите от главния фриз в куполното помещение са вписани между два пояса с орнаменти. Изобразяват уникална сцена на героизирания покойник и съпругата му, седнали на погребално угощение, придружени от слуги, свирачи, телохранители, кочияши. Изображенията са важен източник за проучване на живота, бита, облеклото, въоръжението и външния вид на траките.

Това е най-добре запазеният в България паметник на тракийското изкуство и един от малкото, останали до днес, шедьоври на античната живопис.

За Казанлъшката гробница е изградена специална защитна постройка с климатична инсталация, която осигурява условия за запазването на стенописите. В близост до оригинала е построено точно копие, отворено за посещения.Антон Михалев
Шедьовър на тракийската архитектура Домоса към куполната камера Стенопис от купола Раротата с тухли при строежа на гробници е типично за областта на Севтополис Стенописите са от изключителен интерес за световното културно наследство Стенописите от главния фриз в куполното помещение са вписани между два пояса с орнаменти

Форум на пътешественика 4 мнения


Изпрати на приятел Изпрати на приятел
TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в