оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
България

Наръчник на туриста


Много хора имат желание да прекарат почивните си дни или ваканцията в планината, но често се разочароват от лошото време или причинения по някаква причина дискомфорт - било тя мускулна треска, тежка раница, студ или голяма горещина. Затова Пътешествие открива една нова рубрика с полезни съвети за начинаещи планинари. Ще се стремим да даваме изключително практически съвети, директно приложими, просто обяснени неща. Нашата цел е да ви помогнем времето прекарано в планината да бъде единствено удоволствие за вас.

Ако имате въпроси или забележки към нас, не се колебайте да ни пишете.

Да започнем с това как да се обличаме - в материалите ще прочете практически съвети за най-подходящото за планината облекло.

Едва ли могат да се изброят всички варианти и типове дрехи, но има няколко общи принципа, според които се избира облеклото за в планината.

 1. Не носи повече от необходимото - тежи! Това съвсем не значи да се пренебрегват климатичните особености и да се разчита на закаленост - точната преценка и подбор обаче ви осигуряват желания комфорт без голямо усилие.
   
 2. Дрехи за всякакво време - за слънце (например блуза с къс ръкав), за вятър (анорак), за студ (пуловер), както и всички техни комбинации.
   
 3. При обличане на всички налични дрехи едновременно трябва да можем да прекараме нощта на открито, без да рискуваме измръзване (което не значи че винаги само облеклото е достатъчно условие).
   
 4. По-добре по-голям брой разнообразни по дебелина дрехи, отколкото по-малък брой с претенции за универсална приложимост - времето в планината може да бъде страшно капризно.
   
 5. Не подценявайте планинския климат - лятото може да стане зима за секунди и обратно.
   
 6. Използвайте само естествени материи - памук и вълна (с изключение на якето и дъждобрана).
   
 7. Никакви поли, рокли и дънки, никакви токчета.


Явор Стоянов

Форум на пътешественика 1 мнение


Изпрати на приятел Изпрати на приятел




TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в