оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
България

Дъх на бор и катино мезе

Градът не на шега е готов да задоволи всички капризи и лете, и зиме.
Градът не на шега е готов да задоволи всички капризи и лете, и зиме.

Вместо крясък на чайки и миризма на пържена цаца, ухание на бор и бански старец

Лятото е в разгара си. Жега е. И ако съдим по синоптичните прогнози тя тепърва започва. Тъй, че софиянци, ползващи градския транспорт ги очаква на съдба на задушени в йенска тенджера свински пържоли. Мнозина вече са отскочили до морето, за да топнат кой краче, кой нещо друго. Лошо няма, морето си е море! Крайно време е обаче българинът да внесе малко разнообразие в ежегодната си лятна програма. Вместо крясък на чайки и миризма на пържена цаца, защо не ухание на бор и бански старец. Планинска прохлада, провинциално спокойствие, македонски песни, овче мляко с мед, абе с една дума Банско! Това е истината за всички онези, на които им е омръзнало дебели германки да ги настъпват по плажовете, да пият топла бира и да им присяда яденето, докато слушат чалга. Мераклии, завлечете сгорещени тела до тая планинска обител и няма да съжалявате. Нищо, че градът стана популярен като ски курорт, няма нужда да чакате зимата, за да се поразхладите. Веднъж стъпили в Банско цял живот ще се чудите защо сте си губили времето по шумните морски курорти. Градът не на шега е готов да задоволи всички капризи и лете, и зиме. Има луксозни хотели и скромни квартири, ресторанти с европейска кухня и механи с родни манджи, модни клубове и македонски кръчми.

Сред хотелите безспорно блести четиризвездният "Глазне". Малцина подозират, че в 10-хилядно планинско градче може да се отседне в хотел на световно ниво. Там ще откриете всичко, от традиционно до космополитно. "Глазне" предлага глезотийки като басейн, сауна /включени в цената на стаята/, масаж, солариум, ресторант, механа, скай бар и невиждана планинска гледка. През летните уикенди гостите на хотела ще изпаднат в забвение от автентичната македонска музика в лятната градина на хотела. Най-добрите изпълнители на "Море сокол пие" в цялата околия пеят и свирят именно в "Глазне". За феновете на планинския въздух, приемлив вариант за нощувка в Банско са квартирите за по 7-8 лв.

Ако не си падате по оригинален фолклор, винаги можете да се спасите в дискотека "Стражите", където денонощно се дъни чалга. Клуб "Вихрен", пък отдавна е запазена територия на модерните хитове. Извън активния сезон, това май е единственият оазис на техно и латино маниаците.

На дискотека обаче винаги може да се отиде, а да идеш в Банско и да не видиш Молеровата къща, си е направо грехота. Тая славна банска бърлога е любима на мало и голямо. Тук идват да разкършат снага чалгаманиаци, фенове на истинския фолклор и дори джазмени, както се разбра от последния джаз фестивал в града. Сред автентична банска обстановка и манджи ще полудеете от звука на група "Пирински ритми". И дори най-вдървените слушатели ще рипнат на масата щом чуят новия вариант на "Калашников".

Нека не се забравя, че Банско освен място за разтуха и гуляй е и роден град на велики българи като Никола Вапцаров, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски. Банско е и град на предприемчиви търговци, които още в годините на Османско господство са достигнали пазарите на Близкия и Далечен Изток. Космополитният дух на селището се усеща навсякъде, стига да знае човек къде да го търси. Освен, че са построили скъпи хотели, механи и дискотеки, банскалии грижливо са съхранили и спомена за някогашното благоденствие на града си. Веднъж стъпили на негова територия не бива да пропускате Музейния комплекс. Бенината къща е превърната в къща-музей "Неофит Рилски". Възстановени са част от помещенията, килийното училище, стопанските постройки, изложени са документални материали за живота на Неофит Рилски. Къщата на рода Вапцарови е организирана като къща-музей "Никола Вапцаров". В нея са включени реконструираните битови помещения на семейството, експозиция за поета. Веляновата къща е най-живописната и сладкодумна разказвачка на възрожденската история на града. С типичната за епохата и околията високи дувари, с пъстри стенописи, с изящна дърворезба и чорбаджийска щедрост тоя възрожденски дом най-добре демонстрира просперитета на банскалии в миналото.

За сведение на феновете на планинския туризъм, които не се задоволяват само с гледката от хотелската стая, Банско е изходна точка към пиринските хижи "Демяница", "Вихрен" и "Бъндерица". За по-мързеливичките, добър вариант за излет сред природата е една разходка с лифт до връх Тодорка.Андрея Фарси

Форум на пътешественика 1 мнение


Изпрати на приятел Изпрати на приятел
TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в