оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
Аспарухово
п.к. 9260 тел.код 0517

На гости в Аспарухово

В Аспарухово ще усетите духа на старовремските ни традиции
В Аспарухово ще усетите духа на старовремските ни традиции
За страстните рибари язовир Цонево предлага улов на сулка, сом, костур и шаран
За страстните рибари язовир Цонево предлага улов на сулка, сом, костур и шаран

В подножието на Стара планина, по пътя между крепостта Овеч и черноморския град Анхиало, имало едно малко селце на име Овчага. Така някога византийските хроники споменавали за съществуването на селото Ченге, което днес носи името Аспарухово. Това е било оживен център на търговия и занаятчийство, с около 5 хил. човека. Селото се е славело с известните си по цялата област грънчари, тъкачи и ковачи. Днес част от тези древни занаяти са влези в атракцията на архитектурно-етнографския комплекс, който предлага на своите гости едно невероятно връщане към корените и традициите на старите българи, живели по тези места.

Селото се намира на 85 км. южно от Варна, но за да се стигне до него, криволичещият път преминава през природните феномени. Побитите камъни и чудните скали, край които река Луда Камчия прави грациозни извивки.

Маршрутът на гостите, отседнали в курорта Златни пясъци или Албена, минава и през с. Габърница, където може да се дегустира пресен мед в етнографския комплекс на с. Аспарухово гостите ще видят на живо, как някогашните българи са тъкали килими и рогозки, как са изписвали шарените грънци.

Комплексът включва четири стари къщи, църква и килийно училище от XIX век. Тук чуждестранните туристи ще бъдат посрещнати още в началото на комплекса и под игривия ритъм на гайдите, ще опитат прясно опечена погача. В народни носии, техните домакини ще им пожелаят „Добре дошли" и ще ги разведат из покоите на старите къщи. Още в първата ще се потопят в един почти изчезнал свят, ще дегустират старо отлежало вино или или коняк, ще се насладят на прекрасния горски мед, който събират местните пчелари. След това ще надникнат в дюкяна на майстора, с голямото грънчарското колело и ако пожелаят, може и да участват в боядисването на грънците. Това със сигурност ще впечетли мнозина, тъй като тук се иска не само умение, но и богата фантазия. Със сигурност ще видят специалните помещения за сушене на готовата керамика и автентичната пещ, в която през XIX в. са сушели готовата продукция.

Но това не е всичко. След приятната разходка гостите се качват в старовремски каручки и преминавайки през селото, отсядат на гости на своите любезни домакини, с които обядват заедно. В кухните на старите баби и дядовци, техните синове и дъщери приготвят баници, питки или вкусна кавърма. Ще опитат салата, направена според сезона, предястие, камчийски кебап, питки, ракии и вина по избор.

За страстните рибари язовир Цонево, който е в непосредствена близост, предлага улов на сулка, сом, костур и шаран. Тези, които търсят нестандартните развлечения, имат прекрасната възможност да се раз ходят по екзотичните места край селото, за фотосафари или могат да разгледат селските къщи.

Ако наистина човек е решил да избяга от лудостта на големия град и за миг пожелае да види колко спокойно са живеели някога българските баби и дядовци - той е попаднал на точното място.

Програмата на екскурзията включва осигурен транспорт и екскурзовод. Ако гостите пожелаят да спрат по пътя, за да берат плодове, цената се увеличава символично. След такава почивка много от гостите желаят отново да посетят архитектурния комплекс, запазил духа на старовремските ни традиции.

За информация потърсете туристическа агенция Ню Болкан турс.Форум на пътешественика Няма мнения


Изпрати на приятел Изпрати на приятел
TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в