оферти | хотели | България | транспорт | търсене | информация | организации | форум | за нас  
Туризъм България
Дългопол
п.к. 9250 тел.код 0517

Подгответе автомобила си за лятото


Първият признак за идването на пролетта е липсата на скреж върху предното стъкло на колите рано сутринта. Времето се затопля, свършва най-коварният сезон за техниката, а едновременно със слънцето идва и настроението. Време е за козметика, разкрасяване, но и практически подмени. Едно пастиране на каросерията ще поднови и освежи боята, външният вид ще придобие характер на чисто нов автомобил. Разбира се, не е нужно да го правите, но така ще увеличите живота на боята с няколко години. А това е особено необходимо, ако колата ви е червена или черна - цветове, които избеляват най-бързо. В същото време ще се запълнят и порите в боята - така дразнещите леки драскотини от клончета и храсти просто ще изчезнат.

Разбира се, сега е моментът за смяна на всички видове течности в колата, свързани със сезона и температурата. Течността на чистачките за зимата и лятото са много различни по съдържание. Сега има много по-модерни методи. Лятната течност не е просто течност, която отмива мръсното стъкло чрез чистачките. Тя има и почистващи свойства срещу малки мушици и напластявания, като освен че ги премахва, предотвратява и задържането им върху стъклото в следващите часове. Новите коли не изпитват проблеми с антифриза, но не и по-старите. Дълго използваните маркучи и съединения пропускат течността и доста често е нужно да доливате антифриз след зимата. Препоръчително е това да не е вода, защото температурата на кипене е по-ниска и така термостатът ви няма да работи ефективно. Ще го разберете по изхвърлянето на течност. В същото време антифризът има не само охлаждащи, а и смазващи функции, което удължава живота на моторния блок и маркучите.

Сигурно сте слушали десетки мнения кога точно се сменя маслото, но всеки самоуважаващ се експерт ще ви каже, че най-добре е това да се случи през пролетта. Причината - през зимата в картера се образува конденз, който премахвате заедно с маслото при неговата смяна.

Нека да преминем към интериора. На всеки му е приятно, когато влиза в свежа среда, добре почистена и поддържана. Дори често да посещавате автомивка, салонът се зацапва поради прашните пътища в България. След кратко третиране тапицерията и кожата могат да заблестят като нови, стига да го пожелаете. Арматурното табло и панелите на вратите също могат да придобият свеж и поддържан вид, ако отделите малко средства и време за почистване със специален препарат. По-скъпите от тях имат антистатично действие - особено необходимо, ако сте с климатик, но филтърът за купето не е сменян от години.

Шумът на зимните гуми вече дразни, така че е време за подмяна. Всъщност гумите се сменят не когато няма сняг, а когато температурите се задържат трайно над 7°С. Зимната гума може да използвате при всякакви условия, но смесите в нея правят каучука мек, което увеличава разхода на гориво и шума. Все пак далеч по-добър вариант е да карате със зимни гуми през пролетта, отколкото с летни през зимата. Гумите M+S (зимни - Mug + snow) имат сравнително добри характеристики на мокра повърхност и аквапланинг, докато смесите на летните при ниски температури стават твърди като пластмаса.

Можете да си спестите много неприятности и чакане на пътя, ако предварително проверите състоянието на хидравличната и спирачната течност. Разбира се, ако се налага да долеете. Специалисти могат да ви препоръчат да почистите дюзите на инжекциона и други системи, но най-добре се водете от златното правило - нещо, което работи добре, не се пипа.Форум на пътешественика Няма мнения


Изпрати на приятел Изпрати на приятел
TourismBulgaria.com предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.
Туризъм и настаняване в